Op.Dr. Mesut ULUÖZ

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

DE QUERVAİN TENOSİNOVİTİ

De Quervain Tenosinoviti

Başparmağı yukarı kaldırma ve diğer parmaklardan uzaklaştırma hareketlerini yapan tendonlar el bileğinde bir tünelin altından geçerler. Bu tünelde meydana gelen kalınlaşma ve sertliklerle, tendonların kılıflarında meydana gelen şişlikler başparmak hareketleri sırasında tendonların tünel altından kayarak hareket etmelerini zorlaştırır. Ayrıca ağır işler sonrası aşırı yüklenmelerle birlikte tendonun kendisinde de mikropsuz bir iltihap hali ortaya çıkabilir. Bu da ağrı ve el bileğinde hassasiyet ile karşımıza çıkar.

Çoğunlukla, yeni yapmaya başlanılan zorlayıcı ve tekrarlayıcı hareketler sonrasında görülür. Özellikle yeni annelerde bebeklerini taşırken elin aldığı pozisyon Geçirilmiş el bileği kırıkları, alışık olunmayan kilolarla yapılan ağırlık egzersizleri sonrasında da de Quervain tenosinovitine rastlanabilir.

El bileğinin başparmak tarafında görülen ağrı en tipik belirtidir. Ağrı çoğunlukla aşağıda başparmağa, yukarıda ön kola doğru yayılım gösterir. Başparmağın da kullanıldığı güçlü kavrama ve el bileğini döndürme hareketlerinde ağrı artar. El bileğinin ağrı olan bölgesinde şişlik, kızarıklık da görülebilir. Başparmağı yumruk içine alarak bileği küçük parmak yönünde büktüğümüzde el bileğinde meydana gelen şiddetli ağrı tanı için tipiktir.

Başlangıç döneminde başparmağın ağrılı hareketlerini devre dışı bırakan splintler kolun istirahati için kullanılıp merhem ve tablet nonsteroid antiinflamatuar ağrı kesicilerle destek olunmalıdır. Yine bu dönemde 3-4 saat arayla 20-30 dk 'lık soğuk uygulama inflamasyonun azalmasına yardımcı olabiilr. Cevap alınmazsa steroid enjeksiyonu denenebilir.  Belirtiler geçmiyor veya şiddetleniyorsa cerrahi olarak tendonları sıkıştıran tünelin cerrahi olarak gevşetilmesi gerekir. Tüm kol veya sadece el bileğine lokal anestezi yaparak bu ameliyat gerçekleştirilebilir.

Takvim
Saat
Hava Durumu