Op.Dr. Mesut ULUÖZ

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

OMUZ ÇIKIĞI

Omuz çıkıkları

Bütün eklemler; eklemi saran kapsül, bağlar, kaslar veya kemik şekli yardımıyla yerinde durmaya çalışır. Omuz da bunlardan biridir, omuzdaki ilk çıkık oldukça yüksek bir travmayla meydana gelir. İlk çıkmada yerinde durmasına yardım eden yapılarda bozulmalar olur; yumuşak dokularda yırtılmalar, kemikte kırılmalar vb. Bunlardan dolayı iyileşme süresince çok iyi korunsa dahi tam bir sağlamlık görülmemesi ihtimali yüksektir. Sonraki çıkmalar çok basit hareketler sonucu olabilir. Yüzme, araba kullanma gibi durumlardaki çıkılar hayati tehlikeye bile sokabilir.
   
İlk çıkık genç yaşta olmuşsa çıkığın tekrarlama riski neredeyse %100 ' e yakındır.
Tekrarlayan çıkıkta en sık sebep omzun çevresine saran kapsül denilen kalım zarın kemiğe yapışma yerinden ayrılmasıdır. (labrum yırtılması)

İlk çıkık anında muayene ve röntgen grafisi tanıda yeterlidir. Omuz çıkığı acildir ve mümkünse ameliyathane şartlarında hastanın kaslarının gevşetilerek yerine konması gerekmektedir. Sonraki aşama omzun sabitlenerek 3 hafta takip edilmesidir.
Fizik tedavi ile omuz kas grupları kuvvetlendirilip tekrar çıkması engellenmeye çalışılabilr ancak yine de aktif yaşayan birinde çıkıkla karşılaşma olasılığı yüksektir. Bu dönemde MR çekilip çıkığın verdiği zarar tespit edilmelidir. Buna göre hastayla birlikte ameliyat kararı verilebilir.

Takvim
Saat
Hava Durumu