Op.Dr. Mesut ULUÖZ

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

OMUZ SIKIŞMA SENDROMU

 

Omuz sıkışma sendromu 

Omuzdaki sıkışma hastalığı bir veya daha fazla problemin bir araya gelmesiyle oluşır. Bunlar;
Bursa denilen yağ keseceğinin mikropsuz iltihabına bursit denir. Omuzun yüksek yüklenme altında hızla uzatılması sırasında sıktır. Bu en sık fırlatmaya dayanan sporlarda görülür. Spor dışında boya, cam silme gibi aktivitelerde de olabilir. Ancak benim görüşüm; hamur yoğurma, kuvvetlice biryerleri silme gibi omza yük veren işlerin sık yapılması bayanlarda bu hastalıkla sık karşılaşmamıza sebep olmakta. Bazı kişiler, kemik yapısından dolayı, doğuştan bu hastalığa yatkındırlar.  İleri yaşlarda kendiliğinden de gelişebilir.
Kolu yukarı kaldıran kaslardan birkaçı da rotator manşet grubu kaslardır. Bu kasların tendonlarının şişme- ödem-iltihabına tendinit denilir. En sık ani ve yüklenme ile başlanılan sportif aktivitelerde başlar. Buradaki neden adelelerin henüz bu aktiviteye hazır olmadan fazla zorlanmasıdır. 
Köprücük kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklem kireçlenerek tendonların deçtiği boşluğu daraltır. Bu da sürtünme ile tendonlarda tendinit gelişir.
Daha basit olarak anlatılacak olursa; omuz ekleminde üst kol kemiğinin başı (kol hareket ettikçe hareket eden) ile kürek kemiğinin bir parçası olan acromion (nispeten daha az hareketli)arasında kolu kaldıran kas grupları ve (jölemsi bir yapıya sahip) bursa denilen yumuşak dokular vardır. Günlük yaşamda kullanılan her alet gibi omuzda da hatalı veya aşırı kullanım olursa bu arada kalan yumuşak dokuların yapısı bozulabilir, kaslar yırtılabilir.
Belirti ve bulgular
Genellikle başlangıçta küçük bir ağrı vardır. Vucut uyarı vermekte ciddiye alınmayıp istirahate alınmazsa kaslarda hafif bir güç kaybı ile devam eder. Ağrı şiddetlenir, Omzu hareket ettirememeye kadar gider. Omzu hareket ettirememe; kasın kopmasıyla ya da uzun süre hareket ettirmemeye bağlı "donuk omuz"  gelişmesiyle olabilir.



Ağrı

- Daha çok ön taraftadır ama sıkışmanın yerine göre arkada da olbilir. Genellikle kola yayılabilir, hastalar kolunun soğuduğunu tarifleyebilirler.
- Gece artar, özellikle üzerine yatmakla ciddi ağrı olur.
Hareket kısıtlılığı
- Kolu öne ve yana kaldırma hareketlerinde omzun üzerindeki seviyelerde kısıtlılık görülür.
- Kolu içe çevirme, sırta götürme, sütyen açma-takma, saç toplama gibi hareketlerde kısıtlılık vardır.
Takvim
Saat
Hava Durumu